In 2016 startten Camie en Maurits met een uitdaging: training geven aan jeugdhulpverleners op basis van theater en ervaringsdeskundigheid. Het eindresultaat was de eerste echte Ervaringstheatervoorstelling. De voorstelling was zo’n succes, dat er steeds vaker naar het Ervaringstheater werd gevraagd en het team uitbreidde met Michelle en Sophie.

Sindsdien werd het een natuurlijke stroom waarop we mee mochten. Elke dag worden we gemotiveerd wakker om de zorg beter te maken voor de nieuwe generatie jongeren. Hieronder stellen we ons nog even persoonlijk voor.

Camie Bonger

Sinds mijn 18e creëer en speel ik bij diverse theatergroepen. Naast presenteren, spelen en schrijven van mijn eigen voorstellingen, regisseer ik theaterstukken en geef theaterworkshops.

Als er maar ruimte is voor improvisatie en interactie, dan ben ik als een vis in het water. Mijn werk is geslaagd als mijn publiek en deelnemers met meer inzicht en zelfvertrouwen naar huis gaan.

In waarachtig en humoristisch theater houd ik graag sociaal-maatschappelijke thema’s tegen het licht. De voorstellingen die ik maak zijn heel persoonlijk; ik stel me kwetsbaar krachtig op, put uit eigen ervaringen en gebruik een flinke dosis zelfspot.

 

Maurits Boote

Ik heb in mijn jongere jaren veel toneel moeten spelen om te overleven. Om sterk te blijven in mijn lastige thuissituatie maar ook om afstand te bewaren tot bijvoorbeeld hulpverleners. Later leerde ik krachten je kwetsbaarheden kunnen zijn, maar juist ook andersom!

Ik ben mijn eigen ervaringen functioneel gaan inzetten in de jeugdhulp op verschillende woongroepen voor jongeren. En tegenwoordig werk in als ambulant hulpverlener in gezinnen. Al gebruik ik hiervoor zelf liever de term hoopverlener. Ook ben ik ambassadeur en trainer voor het platform voor ervaringsdeskundigheid in de jeugdhulp: ExpEx, wat staat voor Experienced Experts.

Mijn hele leven ben ik toneel blijven spelen, maar dan in het volgen van trainingen ‘participatief toneel’ en als hobby. En het doet me goed dat ik er nu ook soms werk van kan maken tijdens dit soort mooie projecten.

Michelle Emmen

Ik ben een open, creatieve en betrokken trainer & psychotherapeut in opleiding met een dosis eigen ervaring als KOPP kind.

 Ik werkte zo’n drie jaar bij Movisie als trainer en mocht doen waar ik erg blij van word: het ontwikkelen en geven van trainingen aan jongeren en mensen die met jongeren werken. Ik werk in mijn trainingen veel met ervaringsdeskundigheid en kies voor een focus op spelen en leren door te ervaren. Op dit moment werk ik als ervaringsdeskundig ambulant hulpverlener met jongeren en gezinnen. Mijn droom is om op een dag psychotherapeut te zijn en daarvoor ben ik in opleiding.

 

Sophie Schmeets

Met het organiseren van een voorlichtingsavond omtrent depressie ben ik voor het eerst in contact gekomen met een aantal ExpEx jongeren. Met volledige openheid durven zij eigen verhalen en ervaringen te delen, wat ik ongelofelijk inspirerend vind. Sinds kort ben ik ook zelf begonnen aan de opleiding tot ExpEx. Onder begeleiding van ervaringsdeskundige trainers leer je op de juiste manier je ervaringen te verwoorden en te delen.

Samen met de hulpverleners en jongeren geloof ik in de kracht van kwetsbaarheid. Daarnaast dragen de verhalen uit het hart bij aan een stukje authenticiteit waar je niet om heen kan. Door mijn steentje bij te dragen binnen de organisatie van het Ervaringstheater kan ik helpen bij het samen verbeteren van de zorg in Nederland.